Activitatea companiei este sustinuta si de o relatie foarte stransa cu intermediarii in asigurari, in special cu brokerii de asigurare, (ex.: SC Transilvania Broker de Asigurare), cu care derulam un portofoliu insemnat de clienti.
Societatea noastra, depune toate eforturile pentru implementarea unui sistem de satisfacere a nevoilor asiguratilor, pe de o parte, cat si a asiguratorilor, pe de alta parte. Satisfactia clientului duce la extinderea afacerii.
Impreuna cu partenerii de afacere, incercam sa stabilim un algoritm de lucru prin care sa asiguram clientului comun ca, nevoia acestuia reprezinta o prioritate maxima pentru cei care ii acorda serviciile si de asemenea, o modalitate prin care cuantumul despagubirilor pagubelor produse din riscuri asigurate, este diminuat la maxim, astfel ca raportul calitate/pret este cel corespunzator.
Prin serviciile puse la dispozitie de grupul MD Mecanic, promisiunea se transforma in realitate.
In speranta unei viitoare si fructuoase colaborari in ceea ce priveste relatia client – asigurator - service auto si a incheierii unui contract cadru de colaborare intre societatile noastre, asteptam cu interes raspunsul dumneavoastra.
Ce este asigurarea obligatorie RCA?
Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau vatamarile corporale suferite.
Asigurarea de raspundere civila auto este fundamental diferita de asigurarea tip Casco, aceasta din urma fiind o asigurare facultativa prin care persoana care primeste despagubiri pentru daunele produse autovehicului sau este asiguratul, si nu un tert.
Prin urmare, asigurarea RCA este foarte importanta si in cazul cand proprietarul unui autovehicul a incheiat o asigurare tip Casco pentru avarii din propria vina si furt.
De ce este obligatorie?
Toti proprietarii de autovehicule trebuie obligatoriu sa incheie o asigurare de raspundere civila auto (RCA) si sa plateasca toate primele de asigurare aferente.
Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba (cu alte cuvinte chiar daca cel care a produs paguba ar putea sau nu sa plateasca despagubiri.)
In acest fel, asigurarea de raspundere civila auto este in interesul tertului pagubit, dar si in interesul celui care a produs paguba.
Trebuie remarcat ca s-ar putea intampla ca, doar dintr-o mica neatentie, un conducator auto sa produca pagube celui pe care l-a accidentat evaluate la o suma considerabila, suma care i-ar afecta considerabil bugetul.
Cum se poate incheia asigurarea RCA?
Daca dumneavoastra cumparati un autovehicul nou, asigurarea RCA se poate incheia chiar la vanzator, cu reprezentantul asiguratorului autorizat, si este chiar recomandabil sa faceti asa pentru ca asigurarea intra in vigoare imediat, dumneavoastra fiind asigurat chiar si pe parcursul primului drum efectuat.
Daca autovehiculul este dobandit in regim de leasing, caz in care proprietarul este societatea de leasing, obligatia incheierii RCA revine acestuia din urma.
Daca achizitionati un autovehicul second hand, nu uitati ca asigurarea RCA a proprietarului initial (vânzator) inceteaza in momentul intrarii in vigoare a contractului de vanzare-cumparare. Cu alte cuvinte asigurarea RCA anterioara nu se mosteneste de catre noul proprietar (cumparator). Din aceasta cauza este recomandabil sa incheiati imediat asigurarea RCA proprie, astfel incat sa fiti asigurat din prima clipa de cand ati dobandit noul autovehicul. Politia nu elibereaza numar provizoriu pana cand noul proprietar nu dovedeste ca are asigurare RCA.
Cum se incheie contractul?
Puteti incheia contractul de asigurare RCA cu oricare din societatile de asigurare autorizate in acest sens. La incheierea contractului si plata primei de asigurare – pe o perioada de 6 sau 12 luni in functie de optiunea dvs. - vi se va elibera o polita de asigurare care atesta plata primei si perioada de valabilitate. Raspunderea asiguratorului inceteaza la ora 24 a ultimei zile inscrise pe polita, deci aveti in vedere faptul ca polita de asigurare trebuie reinnoita la expirare, prin plata primei aferente perioadei urmatoare pentru care optati. In caz contrar, retineti faptul ca deveniti neasigurat, iar daca produceti un accident in perioada in care asigurarea RCA si-a pierdut valabilitatea sunteti direct raspunzator pentru consecintele legale si materiale produse.
Daca, la expirarea politei, decideti sa schimbati societatea de asigurare, o puteti face. Desi suspendata la acest moment – aplicarea acesteia fiind conditionata de momentul in care baza de date la nivel national privind asigurarile RCA va deveni operationala - aveti in vedere obligatia pe care o veti avea de a notifica asiguratorul cu care doriti sa incetati relatia contractuala despre intentia dvs. de a denunta asigurarea RCA, cu cel putin 30 de zile înainte de expirarea asigurarii.
Contractul RCA inceteaza si in situatia cand autovehiculul a fost instrainat si ar fi de dorit ca cel care vinde sa atraga atentia cumparatorului ca valabilitatea asigurarii RCA vechi a incetat si este necesara incheierea unei asigurari RCA noi de catre noul proprietar. Proprietarul vanzator are dreptul sa primeasca inapoi de la asiguratorul RCA partea din prima platita in avans aferenta perioadei ramase pana la expirarea valabilitatii asigurarii. Pentru a recupera aceasta suma, el trebuie sa se adreseze asiguratorului si sa prezinte contractul de vanzare-cumparare.
Care sunt limitele de raspundere ale asiguratorului RCA?
Despagubirile platite de o societate de asigurare unui tert pagubit intr-un accident auto, in baza asigurarii RCA incheiata pentru autovehiculul care a produs accidentul, nu vor depasi valoarea prejudiciilor cauzate si nici limitele maxime (limitele de raspundere) la care s-a angajat asiguratorul. Aceasta înseamna ca, in situatia in care valoarea daunei depaseste limitele la care asiguratorul s-a angajat in schimbul primei de asigurare platite, diferenta nu este acoperita de catre societatea de asigurare.
Limitele maxime de despagubire prin RCA sunt de:
1. Daca dauna este produsa in cursul anului 2006 si este acoperita printr-o polita RCA valabila la data producerii accidentului:
- de la 1.000.000 lei vechi pana la maximum 4.000.000.000 lei vechi, indiferent de numarul persoanelor pagubite, in caz de avariere ori de distrugere a bunurilor, pentru pagube materiale directe si indirecte de peste 1.000.000 lei vechi;
- pana la 2.000.000.000 lei vechi pentru fiecare persoana, dar nu mai mult de 10.000.000.000 lei vechi, indiferent de numarul persoanelor accidentate, in caz de vatamari corporale sau de deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial.
2. Cu începere de la 1 ianuarie 2007, limitele de raspundere se aliniaza la cele prevazute in legislatia Uniunii Europene, neputând fi mai mici de:
- echivalentul a 100.000 euro pentru daune materiale;
- echivalentul a 350.000 euro/persoana pentru vatamari corporale.
Retineti doua aspecte: tarifele valabile pentru 2007, publicate la acest moment, au fost stabilite de catre societatile de asigurare avand în vedere limite maxime de despagubire la nivelul celor precizate imediat mai sus, respectiv de echivalentul a 100.000 euro pentru daune materiale si echivalentul a 350.000 euro/persoana în caz de vatamari corporale.
Societatile de asigurare isi pot stabili propriile limite de raspundere dupa 2007, peste aceste niveluri, situatie in care protectia tertului pagubit va creste, dar posibil si ca tarifele de prime sa fie diferentiate.
Prin urmare, atunci cand comparati ofertele de tarife disponibile pe piata, tineti cont si de limitele in care asiguratorii RCA raspund in caz de accident.
Cum se face plata primelor de asigurare?
Tarifele de prime practicate pentru asigurarea obligatorie RCA difera de la societate la societate si, în mod obligatoriu, sunt publicate in paginile acestora de Internet.
Analizati cu atentie ofertele de pret pentru a lua în calcul toate datele existente, pentru ca in cazul politelor de asigurare cu valabilitate dupa 1 ianuarie 2007, tarifele de prime sunt stabilite exclusiv de catre societatile autorizate in functie de propriile criterii, incluzând propriile limite de raspundere practicate.
Tabelele publicate contin preturile practicate de societatile de asigurare pentru RCA pentru un an calendaristic incepând cu 1 ianuarie pâna la 31 decembrie. In paginile de Internet ale societatilor de asigurare veti gasi tarifele valabile pentru doi ani consecutivi, avand în vedere faptul ca, în situatia in care asigurarea se incheie in cursul primului an (exemplu: in februarie) si asiguratul opteaza pentru o polita de 12 luni, asigurarea va acoperi si o perioada din cel de-al doilea an (in exemplul luat: asigurarea va fi valabila pana in februarie anul urmator celui in care a fost incheiata).
Plata se poate efectua cu OP sau numerar.
Ce se intampla daca nu-mi inchei asigurarea obligatorie RCA?
Daca sunteti proprietar de autovehicul si nu incheiati asigurarea obligatorie RCA sau nu o mentineti in valabilitate in mod continuu, prin plata primelor de asigurare, savarsiti o contraventie si, prin urmare, sunteti pasibil de amenda de la 1000 RON la 2000 RON si retinerea certificatului de inmatriculare, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii – contraventie care se constata de catre personalul Politiei.
In scurt timp, calitatea de neasigurat RCA a unui proprietar de autovehicule va putea fi identificata si din baza de date la nivel national. In aceasta situatie, veti primi o instiintare prin care vi se va aduce la cunostinta calitatea de neasigurat si, daca in termenul prevazut de reglementarile in vigoare, nu faceti dovada incheierii asigurarii RCA, inmatricularea autovehicului pe care il detineti va fi suspendata din oficiu. Din punct de vedere legal, un autovehicul a carui inmatriculare este suspendata nu poate fi utilizat pe drumurile publice, in caz contrar proprietarul acestuia fiind pasibil de o amenda cuprinsa intre 3000 si 5000 RON.
In plus, in situatia in care provocati un accident si nu detineti o asigurare RCA valabila, persoana pe care ati prejudiciat-o este indreptatita sa solicite despagubiri fie direct de la dvs. (pe cale amiabila sau urmare a unei decizii judecatoresti), fie indirect, incepând din 2005, apeland la Fondul de protectie a victimelor strazii (care are dreptul sa recupereze de la dvs. despagubirea platita tertului pe care l-ati pagubit)
Stiti si dumneavoastra ca paguba produsa poate ajunge la sume foarte mari a caror plata poate depasi bugetul unei familii. Avand in vedere acest aspect cel care circula fara a avea o asigurare de raspundere civila auto valabila isi asuma un risc enorm.
Cum pot fi controlat?
Dovedirea faptului ca aveti o asigurare RCA se face cu polita de asigurare si ultimul document de plata (chitanta sau OP vizat de banca), care dovedeste ca ati achitat primele de asigurare scadente. Aceste documente trebuie sa le aveti in permanenta asupra dumneavoastra pentru ca autoritatile competente pot sa le ceara. In plus, pentru politele emise cu incepere din acest an, asiguratorul va elibera si o vigneta, care va fi aplicata pe parbrizul autovehicului pe care il detineti si care va indica perioada de valabilitate a asigurarii RCA.
Aceste documente (polita si chitanta/OP) va sunt necesare si la inscrierea autovehiculului in circulatie, la schimbarea numarului de inmatriculare a autovehiculului si la inspectia tehnica periodica a autovehiculului.
Prin infiintarea sistemului informatic unic de evidenta a tuturor asigurarilor RCA, asiguratorii transmit situatia exacta a tuturor contractelor de asigurare si a platilor primelor de asigurare care va fi comparata cu situatia la zi a autovehiculelor inmatriculate, si va exista lista completa a autovehiculelor neasigurate RCA.
Ce trebuie facut dupa producerea daunei?
Ambii participanti la producerea accidentului trebuie sa completeze formularul de constatare al accidentului la politie.
La completarea acestui formular se recomanda mare atentie la inregistrarea exacta a faptelor petrecute. Vinovatia se stabileste de organul de politie, pe baza descrierii exacte a evenimentului.
Daca dvs. sunteti cel pagubit trebuie sa va adresati asiguratorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul verbal de constatare de la politie si cu copia dupa asigurarea RCA a vinovatului de producerea daunei.
In situatia in care cel vinovat de producerea daunei nu detine o asigurare obligatorie RCA valabila la data producerii accidentului, va recomandam sa va adresati Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, Fond care este administrat de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (www.baar.ro). Din acest fond se acorda despagubiri tertului prejudiciat printr-un accident auto in care autovehiculul, respectiv tramvaiul, nu este asigurat RCA (caz in care se acopera atat daunele materiale, cat si vatamarile corporale, urmand ca Fondul sa isi recupereze banii de la persoana vinovata) sau in cazul in care autorul a ramas neidentificat (caz în care fondul acopera numai vatamarile corporale).
Ce se poate asigura ?
Asiguratorul, asigura echipamentul electronic pentru pagube materiale si, in functie de optiunea Asiguratului, pentru pierderi de date si suporturi de date, si cheltuieli suplimentare de operare. Asigurarea pierderilor de date si suporturi de date si/sau a cheltuielilor suplimentare de operare se poate face numai daca echipamentul electronic este asigurat pentru pagube materiale.
Cum se incheie polita de asigurare ?
Polita de asigurare a echipamentului electronic se incheie pe baza cererii scrise a Asiguratului facuta prin completarea cererii-chestionar care, impreuna cu Specificatia cu echipamentul asigurat si clauze, constituie parte integranta din polita. Polita de asigurare se incheie pentru o durata de un an. La cererea Asiguratului, polita se poate incheia si pe o perioada mai mica, dar minimum pentru o luna (orice luna inceputa se considera luna intreaga).
Unde este valabila polita de asigurare ?
Polita de asigurare este valabila numai in interiorul locatiei asigurate mentionate in polita. Locatia asigurata reprezinta adresa la care se gasesc obiectele asigurate. Acoperirea este valabila si in cazul in care obiectele asigurate sunt mutate sau transportate in interiorul locatiei asigurate.
Cum se stabileste suma asigurata ?
Sumele asigurate specificate in polita pe sectiuni reprezinta valorile echipamentelor asigurate, costurile de refacere a datelor si valorile de inlocuire a programelor si suporturilor de date si cheltuielile suplimentare pentru mentinerea activitatii.
Cum se stabileste fransiza ?
Fransizele sunt specificate in polita si se stabilesc ca sume fixe sau procent din cuantumul pagubei si reprezinta partea din dauna care este suportata de catre Asigurat pentru fiecare eveniment. Fransizele se stabilesc in aceeasi valuta ca si sumele asigurate.
Cand incepe si cand se termina raspunderea asiguratorului?
Raspunderea Asiguratorului incepe cel mai devreme in ziua urmatoare datei emiterii politei si incasarii primei de asigurare si inceteaza in ultima zi din perioada pentru care s-a incheiat asigurarea. Raspunderea Asiguratorului inceteaza daca polita a fost reziliata sau daca riscul nu mai exista.
Ce se intampla la producerea unui risc acoperit?
La producerea unui risc acoperit pentru care se pretinde despagubire Asiguratul trebuie: sa instiinteze imediat, in caz de incendiu, explozie sau furt, autoritatile in drept, cerând acestora intocmirea de acte cu privire la cauzele si imprejurarile producerii riscului asigurat; sa faca o instiintare prin telefon, fax, telegrama in termenul stabilit prin contract; daca dauna a fost comunicata verbal, notificarea trebuie repetata in scris; Asiguratul trebuie sa pastreze toate piesele afectate si sa le puna la dispozitia reprezentantilor sau expertilor Asiguratorului pentru constatare; in caz de furt, sa pastreze intacte urmele efractiei sau dovezile actului de tâlharie si sa le prezinte spre cercetare reprezentantilor autoritatilor competente.
Cum se face costatarea si evaluarea daunelor ?
Constatarea si evaluarea daunelor se fac de catre Asigurator impreuna cu Asiguratul, prin reprezentantii lor. Asiguratul poate proceda la reinstalarea sau repunerea in functiune a obiectelor avariate numai dupa ce Asiguratorul si-a dat acordul pentru aceasta. Din cuantumul despagubirilor se scad:
1. orice prime datorate pâna la sfârsitul perioadei de asigurare, pentru toate sectiunile inscrise in polita;
2. fransizele stabilite in polita la sectiunile pentru care se platesc despagubiri;
3. contravaloarea pieselor sau elementelor care se mai pot intrebuinta sau valorifica.
Care sunt riscurile acoperite ?
Riscurile acoperite incluse in polita de asigurare sunt urmatoarele: incendiu, explozie, implozie, trasnet, prabusirea unui aparat aflat in zbor si pagube aparute ca urmare a operatiilor de stingere a incendiilor (demolare, curatare, eliberare a spatiilor); apa provenind din conducte sau canalizare, revarsare de ape, inundatie, maree, infiltratii, apa din pânza freatica, apa din precipitatii, abur, inghet, umezeala, coroziune, alte tipuri de lichide; cutremur de pamânt, furtuna, vijelie, grindina, avalansa, cadere de pietre; furt prin efractie; acte de tâlharie, daca acesta s-a savârsit la locatia asigurata, prin acte de violenta, in conditiile prevazute de codul penal, asupra Asiguratului sau angajatilor sai; intrebuintarea de chei originale, insa numai daca acestea au fost obtinute prin acte de violenta; erori de constructie, defecte de material, defecte de fabricatie, supratensiuni, inductie, pagube prin efectul indirect al trasnetului; neglijenta, neinstruire sau manipulare necorespunzatoare, erori in operare; daune produse intentionat sau cu rea vointa de catre terti.
Care sunt pagubele excluse din asigurare ?
Nu sunt cuprinse in asigurare pagubele produse sau provenite din: razboi (declarat sau nu), invazie, actiunea unui dusman extern, razboi civil, revolutie, rebeliune, razvratire militara cu sau fara uzurparea puterii; confiscare, expropiere, nationalizare, rechizitionare, sechestrare, distrugere sau avariere din ordinul oricarui guvern de drept sau de fapt sau oricarei autoritati publice; reactie nucleara, radiatie nucleara sau contaminare radioactiva; greve, revolte, tulburari civile, atacuri teroriste, concedieri in masa; eruptie vulcanica, cntrerrmr pe mare, uragan, taifun, tornada; acte intentionate din partea Asiguratului sau reprezentantilor sai.
Care sunt cheltuielile asiguratului care nu se despagubesc?
Asiguratorul nu il va despagubi pe Asigurat pentru: cheltuieli care s-ar fi facut chiar daca evenimentul asigurat nu s-ar fi produs (cum ar fi cheltuieli de intretinere); cheltuieli pentru imbunatatiri aduse obiectului asigurat dupa producerea unui risc acoperit; cheltuieli aparute ca urmare a utilizarii unei improvizatii sau pentru reparatia provizorie a obiectului asigurat; acele cheltuieli care, din punct de vedere al scopului lor, nu au fost luate in calcul la determinarea sumei asigurate.
Cum se stabileste suma asigurata?
Suma asigurata inscrisa in polita reprezinta suma tuturor valorilor asigurate pentru fiecare obiect in parte. Prin valoare asigurata se intelege valoarea declarata de Asigurat pentru un obiect asigurat inscris in specificatia anexata politei.
Care sunt obligatiile asiguratului?
Asiguratul este obligat sa respecte instructiunile si recomandarile fabricantului pentru obiectul asigurat, referitor la: amplasare si instalare (sursa de alimentare, legaturile de echipotentialitate, aer conditionat); operatiuni generale de utilizare, service si intretinere. In cazul producerii unei pagube ca urmare a nerespectarii de catre Asigurat a acestor obligatii, Asiguratorul nu mai este legal raspunzator pentru despagubirea acestuia.
Ce inseamna dauna totala ?
Prin dauna totala se intelege distrugerea in intregime a obiectului asigurat sau disparitia in cazul furtului fara resturi care se mai pot intrebuinta sau valorifica,atunci cand refacerea pe cale de reparatie nu mai este posibila sau rentabila.
Ce insemna dauna partiala ?
Prin dauna partiala se intelege distrugerea sau avarierea obiectului asigurat, astfel incât costurile necesare pentru readucerea obiectului asigurat la starea de functionalitate de dinainte de producerea daunei, plus valoarea pieselor recuperate, sunt mai mici decât valoarea asigurata.
Cum se face depagubirea in cazul unei daune?
Despagubirea se poate face fie prin compensare in bani, fie prin inlocuirea componentelor afectate de dauna.
Brokerul de asigurare este persoana juridica romana sau straina ori societatea mutuala autorizata in conditiile legii, care, pentru clientii sai, negociaza sau incheie contracte de asigurare si acorda alte servicii in legatura cu protectia impotriva riscurilor sau cu regularizarea daunelor.
Importanta pe care o acordam faptului cã producerea unui risc care a fost ignorat atrage dupã sine pierderi financiare, reprezinta esenta intelegerii activitatii desfasurate de profesionistii in asigurari.
Consecintele pe care le manifesta expunerea la risc inseamna mult mai mult decat valoarea unui transfer al riscului catre o societate de asigurari.
Practic numai o analiza specializata poate arata dimensiunea costurilor financiare initiale ce inlocuiesc pierderile posibile in cazul producerii unui risc asigurat.
Relatia pe care o are un broker de asigurari cu un client al sau este o relatie de parteneriat, brokerul reprezentand interesele asiguratului in fata societatilor de asigurari.
Forma de organizare a unui broker de asigurari este ca persoana juridica specializata in transferul riscului prin activitatea de asigurare.
Brokerul de asigurare asista clientul in relatia cu societatea de asigurari pentru cumpararea unei polite de asigurare sau pentru conceperea unui program special adaptat analizei de management al riscului.
Pentru un program de asigurare deja existent al unui asigurator, brokerul poate verifica sau chiar negocia conditiile contractuale si prima de asigurare pe care o plateste clientul sau.
Un alt serviciu important pe care il poate face un broker este consultanta sau chiar asistenta in cazul dosarelor de dauna pentru clientii sai.
Veniturile unui broker sunt de obicei din comisionul primit de la societatea de asigurari pentru asigurarile pe care acesta le cumpara in numele clientilor sai.Pentru seviciile pe care le face un broker acesta este platit de catre de catre societatea de asigurari sau de reasigurari prin aplicarea unei cote procentuale asupra primei de asigurare sau de reasigurare pe care o plateste clientul.
In lume exista foarte multi brokeri care lucreaza la nivel international pentru a fi mai aproape de interesele clientilor si pentru a cunoaste permanent situatia pietelor de asigurari si reasigurari in special in marile centre financiare ale lumii.
Stabilirea unei strategii pentru gasirea unei solutii optime la o situatie concreta porneste de la identificarea riscurilor, evaluarea acestora, continuand cu elaborarea unui program de acoperire a riscului iar in final gestionarea si controlul acestora pe intrega durata a protectiei.
Brokerii de asigurare prin serviciile de consultanta oferite au un rol foarte important in reducerea cheltuielilor privind acoperirea riscului si monitorizarea unui program de asigurare, fiind astfel considerati experti in asigurari.